Czego szukasz?

Przyrodnicza Sobota w Komorowie – podsumowanie

Przyrodnicza Sobota w Komorowie – podsumowanie

 


W minioną sobotę, 24 lutego, odbyło się pierwsze spotkanie z cyklu lekcji otwartych organizowanych przez nasze Liceum dla ósmoklasistów. Cykl otworzyły warsztaty przyrodnicze, w których uczestniczyło kilkanaścioro uczniów z okolicznych szkół podstawowych.


Warsztaty biologiczne poprowadziła Pani Agata Dmoch-Hołody. Uczestnicy przeprowadzili obserwację, mającą na celu wykrycie obecności skrobi w wybranych produktach spożywczych z wykorzystaniem płynu Lugola, który zmienia barwę z brązowej na granatową w przypadku obecności skrobi. Ciekawostką jest, że niedojrzałe owoce zawierają skrobię, a mocno dojrzałe już jej nie zawierają.


W kolejnym badaniu uczestnicy warsztatów dowiedzieli się, dlaczego mleko bezlaktozowe jest słodkie. Laktoza, czyli cukier mleczny jest dwucukrem, który ma lekko słodkawy smak. Mleko bezlaktozowe powstaje przez dodanie do mleka enzymu, który rozkłada laktozę na glukozę i galaktozę. To właśnie obecność glukozy, która jest bardzo słodka, sprawia, że smak mleka bezlaktozowego jest słodki.


Warsztaty biologiczne zakończyło badanie, jak temperatura wpływa na aktywność enzymu o nazwie katalaza. Katalaza rozkłada nadtlenek wodoru (H2O2), dlatego po dodaniu wody utlenionej do tego enzymu powstaje intensywna piana. Niestety, po podgrzaniu katalaza traci swoją aktywność i piana nie powstaje.


Z kolei warsztaty chemiczne poprowadziła Pani Halina Kość. Uczestnicy samodzielnie wykonywali 4 doświadczenia, każde z doświadczeń zostało szczegółowo omówione i opisane według odpowiedniego schematu.
Warsztaty rozpoczęło doświadczenie mętnienia wody wapiennej pod wpływem dwutlenku węgla. Następnie uczniowie wykonali w Małej Skali doświadczenie polegające na zabarwianiu różnych wskaźników w różnych środowiskach.


Jednak najbardziej widowiskowym doświadczeniem była reakcja spalania etanolu, którą można było zobaczyć, a przede wszystkim usłyszeć.
Uczniowie wykonali również doświadczenia dotyczące strącania osadów, wydzielania się zapachowych produktów, jak również produktów gazowych.


Zapraszamy na kolejne lekcje otwarte organizowane przez Liceum w Komorowie.